Službeni internet portal Varaždinska županija

7. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

OBJAVLJENO 04.05.2017.

U razdoblju od 8. do 14. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po sedmi puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske na nacionalnoj razini,  s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze. Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske radi zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, glavni je cilj „Tjedna“ promocija vrijednosti i važnosti botaničkih vrtova i arboretuma za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: botanički vrtovi i arboretumi su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takvi imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka. U razdoblju od 8. do 14. svibnja širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti...) za školsku djecu i javnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da posjete učenika nekom od najbližih botaničkih vrtova i arboretuma uključe u školski kurikulum, odnosno u nastavne planove i programe, te povežu s obilježavanjem 18. svibnja – Međunarodnog dana zaštite biljaka (International Plant Conservation Day) i Međunarodnog dana muzeja (International Museum Day), odnosno 15. svibnja – Međunarodnog dana obitelji (International Day of Families).

Inače, županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj - Arboretumu Opeka. Želja je organizatora da Opeku tijekom tjedna privuče što više posjetitelja, te da oni u jedinstvenom prirodnom okruženju zajednički provedu ugodne i korisne trenutke.

NAJČITANIJE NOVOSTI