Službeni internet portal Varaždinska županija

2. Dani okusa varaždinskog kraja

OBJAVLJENO 11.04.2017.

U razdoblju od 18. travnja do 1. svibnja održavat će se manifestacija „2. Dani okusa varaždinskog kraja“, a osnovni joj je cilj poticanje i prezentiranje tradicijskih lokalnih jela te jela spravljenih od tradicijskih namirnica kako bi se intenzivirao proces stvaranja uvjeta za razvoj gastronomskog turizma te podigla ukupna kvaliteta gastronomske ponude Varaždinske županije.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako manifestacija obuhvaća 13 ugostiteljskih objekata s područja Županije, nosioca standarda „OKUSI" koji će ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućit da uživaju u bogatstvu i raznolikosti jela koja su pripremale generacije domišljatih domaćica.

- Standard „OKUSI“ označava se standardiziranom pločom, istaknutom na ulazu u ugostiteljski objekt, pri čemu ugostiteljski objekti u jelovniku, odnosno ponudi tijekom cijele godine, imaju najmanje šest jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije. Tako će u Restoranu Arabela iz Globočeca Ludbreškog, Grešnoj pilnici iz Klenovnika, Hotelu La Gus i Zlatnim Goricama iz Gornjeg Kneginca, Hotelu Minerva iz Varaždinskih Toplica, Hotelu Trakošćan, Restoranu Palatin, Zalogajnici Šanjek, Hotelu Varaždin, Restoranu Verglec, Restoranu Garestin, Restoranu Bedem i Kavani Dora iz Varaždina, gosti moći uživati u dva menija od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica po promotivnoj cijeni od 75 kuna. Ovisno o restoranu kojeg odaberu, kuhari će im poslužiti delicije poput filea soma obloženog špekom, habsburšku juhu s vrganjima i piletinom, kuhanog dimljenog bunceka, svinjsko pečenje iz paca, zagorski odrezak, punjenu racu s hajdinom kašom, domaće štrukle, kuruznu zlevku i još mnogo ukusnih specijaliteta domaće kuhinje. Na bogatoj trpezi našega kraja naći će se i dvanaest zaštićenih proizvoda Varaždinske županije kao što su Varaždinsko zelje, Varaždinski klipić, Trnovečka makovnjača te Varaždinsko bučino ulje – istaknuo je župan Štromar dodavši kako ovakvo označavanje objekata nosioca standarda omogućuje njihovo „brendiranje“, ali i doprinosi ukupnom sustavnom jačanju i afirmaciji ponude gastronomskih i enoloških proizvoda na području Varaždinske županije.

Inače, razlikovanje i prezentiranje ugostiteljskih objekata po ponudi tradicionalnih domaćih jela, odnosno obogaćivanje ukupne ugostiteljske ponude širenjem gastronomske ponude i tradicijskih jela uz korištenje izvornih domaćih namirnica, znači ujedno i promociju, prepoznatljivost i razvoj varaždinskoga kraja kao turističkog odredišta čija je bitna sastavnica kultura hrane i pića. U sklopu projekta izrađeni su jelovnici za sve uključene subjekte na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, radi se i zajednička promocija na portalu Okusi.hr, a u suradnji sa destinacijskom management kompanijom Vall042, nosiocima standarda na nacionalnoj razini, omogućena je i besplatna prezentacija na 20. međunarodnom sajmu „Lov, ribolov, priroda, turizam“. Ujedno je u pripremi organizacija edukacije „Hrana i ugostiteljski objekt kao element turističke ponude“, a u suradnji sa Varaždinskom televizijom snima se i prigodni TV serijal „Okusi Varaždinskog kraja“.

Podsjetimo, prošlogodišnji „1. Dani okusa varaždinskoga kraja“ bili su iznimno dobro prihvaćeni kod gostiju, kojih je čak preko 3.500 iz različitih dijelova Hrvatske uživalo u okusima Varaždinskog kraja, a čime su posebno bili zadovoljni uključeni ugostitelji. Također, ove godine se ugostitelji nadaju još boljem odazivu pa je i sama ponuda jela još bogatija.