Službeni internet portal Varaždinska županija

Županiji u posjet stigli učenici iz Srijemske Mitrovice

OBJAVLJENO 19.04.2017.

Danas su u sklopu posjeta Varaždinu učenici iz Srijemske Mitrovice u pratnji svojih učitelja posjetili Županijsku palaču te se upoznali s bogatom poviješću Varaždinske županije. 

Učenike iz Srijemske Mitrovice ugostili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, a nakon pozdravnih riječi župana učenicima su predstavljeni županijski projekti iz područja obrazovanja.

Župan Štromar izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom dragih gostiju iz Srijemske Mitrovice te naglasio kako su stigli u Županiju koja ima najbolje obrazovanje u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

- Mi se ponosimo sa našim obrazovnim i kulturnim tradicijama, ali i time da nekome možemo pokazati što radimo, a posebno Hrvatima van Hrvatske. Imamo suradnju i sa  Hrvatima iz BiH, i Hrvatima iz Gradišća, a ovo će očito biti nova suradnja i to nam je izuzetno drago. Među prvima u Hrvatskoj prepoznali smo važnost ulaganja u učenike, studente te gradnju i dogradnju školskih objekata. Rezultati takve politike više su nego vidljivi, a naši učenici najbolji su promotori naše Županije – rekao je župan Štromar te istaknuo kako je siguran da će se učenici sa dobrim iskustvima vratiti natrag te im zaželio puno uspjeha.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naglasio je kako je Varaždinska županija prva u Hrvatskoj praksi koja primjenjuje projekt izgradnje školskih građevina po modelu JPP-a, čime je izgrađeno 10 sportskih dvorana te su dograđene i izgrađene 22 škole.

- Značajan projekt Varaždinske županije su i Centri izvrsnosti. Danas u Županiji djeluje čak deset Centara izvrsnosti iz informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva i rukometa. Spomenute Centre polazi 890 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola, s njima radi 115 mentora, a godišnje seiz županijskog proračuna za Centre izdvaja 2,3 milijuna kuna.U Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završava 1685 učenika, a tu se školuje čak 800 učenika i iz susjednih županija – rekao je pročelnik Huđek te naglasio kako Varaždinske osnovne i srednje škole pružaju iznimno visoku kvalitetu obrazovanja kako bi obrazovani mladi ljudi mogli biti nositelji društvenog razvoja.

Nakon susreta sa županom Štromarom i pročelnikom Huđekom učenici su krenuli u razgledavanje Male dvorane gdje su se upoznali s obnašateljima dužnosti župana kroz povijest. Također su odslušali i zanimljive pripovijesti o ratničkim danima slavne Husarske pukovnije.

Učenici su završili svoj posjet palači zahvalivši se što su naučili mnoge korisne stvari o funkcioniranju županijske uprave te provedenim projektima u obrazovanju a posjet su ovjekovječili zajedničkim fotografiranjem.

Nakon posjeta Županijskoj palači, učenici su posjetili Glazbenu školu Varaždin, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Prvu Gimnaziju Varaždin, Stari grad te palaču Sermage.