Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan primio dr.sc. Lianne Hoogeveen iz Odbora za akreditiranje europskih talent centara

OBJAVLJENO 21.02.2018.

U radnom posjetu Varaždinskoj županiji borave dr.sc. Lianne Hoogeveen,  predsjednica Odbora za akreditiranje europskih talent centara,ujedno i voditeljica Centra za proučavanje darovitosti (CBO) na Sveučilištu Radboud - Nijmegen u Nizozemskoj, članica uprave Internacionalnog centra za istraživanje darovitosti (ICBF) na Westfälische Wilhelms-Sveučilište Münster u Njemačkoj te ravnateljica obrazovanja  na Sveučilištu Radboud  - Centar za društvene znanosti Monic Schijvenaars.

Razlog njihovog dolaska u Republiku Hrvatsku je dogovor na temu organiziranja edukacije – specijalist u obrazovanju s darovitima, a prilikom posjete Varaždinskoj županiji susrela se i sa županom Radimirom Čačićem koji ju je upoznao s ulaganjima u obrazovni sustav kojeg Županija provodi, ali i o mnogobrojnim projektima na području školstva.

-Drago mi je da smo imali prilike upoznati našu gošću s projektima koje provodimo, ali i naravno rezultatima koje postižemo na području obrazovanja. Istaknuo sam profesorici  kako je Varaždinska županija odredila ulaganje u obrazovanje kao svoj prioritet, pa se i najveći dio financijskih sredstava iz izvornog dijela proračuna Varaždinske županije izdvaja upravo za obrazovanje. Županija je kao osnivač nadležna za 33 osnovne škole, 30 područnih škola, te 14 srednjoškolskih ustanova na svome području. Veliku pažnju dajemo Centrima izvrsnosti koje smo pokrenuli još 2007. godine, naime  Županija podupire rad s nadarenim učenicima kroz centre izvrsnosti, a imamo ih ukupno desetak. Ove školske godine u radu Centara izvrsnosti sudjeluje ukupno 834 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima radi 115 mentora. Od tog broja njih 503 je učenika osnovnih škola, a 331 učenik srednjih škola.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije su u prosincu 2016. dobili vrlo vrijedan certifikat postavši Europska točka za nadarene, a istaknuli su i svoju kandidaturu da postanu Europski centar za darovite. Uz to, sufinanciramo prijevoz studenata, stipendiramo učenike i studente, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, škole se energetski obnavljaju i to bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj. Važno je naglasiti kako smo mi Županija koja daleko najviše izdvaja za obrazovanje, čak 60 posto proračuna – rekao je župan te dodao kako skoro sve naše škole sudjeluju kao partneri ili nositelji u nekim od europskih projekata.

Dr.sc. Lianne Hoogeveen je pohvalila rezultate ulaganja u obrazovanje u Varaždinskoj županiji.

 - Čule smo za Varaždinsku Županiju i da ovdje postoje Centri izvrsnosti, i moram priznati da se još nisam susrela s time i nama će buduća suradnja  predstavljati izazov. Naime,  mi radimo na tome da sustav obrazovanja učinimo najboljim što je moguće za talentirane i darovite učenike. Danas se po cijelome svijetu uglavnom radi s učenicima s poteškoćama  u razvoju ili s učenicima s slabijim ocjenama, dok oni koji su talentirani, odnosno oni koji su odlični učenici se počinju osjećati zapostavljenim, s vremenom su postali depresivni te su gubili su samopouzdanje, i to nije bilo dobro za njih. Nama je cilj organizirati osposobljavanje nastavnika za rad s nadarenim učenicima širem Europe, u pojedinim zemljama je to počelo prije 25 godina. Svi su bili jako zadovoljni i motivirani, nastavnici su dobili dodatni motiv za rad i zapravo se to pokazalo  dobro jako dobrim. Vidjele smo da se u Varaždinskoj  županiji postigao veliki rekord u investiranju u obrazovanje, u školama je odlična suradnja između učenika i nastavnika - rekla je dr.sc. Lianne Hoogeveen te zaključila kako je obrazovanje zapravo područje koje povezuje sve ljude.

Uz župana su na prijemu bili i zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek i voditeljica Centra izvrsnosti iz komunikacija Snježana Pejnović.

NAJČITANIJE NOVOSTI