Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan posjetio tvrtku GumiImpex - lidera u reciklaži guma

OBJAVLJENO 02.06.2017.

 

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas je u pratnji predsjednika Uprave Damira Kirića obišao pogone tvrtke GumiImpex GRP d.o.o. u Varaždinu te se upoznao s njezinim radom i novim ulaganjima. Osnovne djelatnosti tvrtke su proizvodnja gumeno-tehničkih proizvoda, obnova guma za teretna vozila i autobuse te recikliranje otpadnih auto-guma, a tvrtka je i značajan distributer svih vrsta automobilskih guma te dopunskog asortimana za održavanje.

Tom prigodom župan Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo obiteljska tvrtka koja je nastala 70-tih godina, kada je jedan poduzetnik krenuo sam u svom pravcu, a nakon čega je vodstvo tvrtke preuzeo sin koji je dalje širio poslovanje.

- Izuzetno mi je drago što smo u ovoj branši u Varaždinskoj županiji uspjeli doći na tako visok nivo. Tvrtka GumiImpex–GRP d.d. daje plaće iznad državnog prosjeka, a u zadnjih nekoliko godina investirala je u nove pogone, nove proizvode i nove programe te predstavlja svijetli primjer poslovanja i to ne samo za Varaždinsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Na Sjeveru Hrvatske proizvodimo puno više nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Izvozimo više od 7 milijardi kuna godišnje i imamo veliki suficit, te smatram kako bi ovo poslovanje i drugi trebali preslikati. Stoga pozivam i druge županeda pronađu zajednički jezik s poduzetnicima kako bi što više ulagali i proizvodili. Mi imamo i kvalitetno obrazovanje i upravo tu prilagođavamo programe poduzetnicima. Najvažnije nam je da učenik kada dođe u srednju školu i želi raditi, već ima dovoljno znanja da bi mogao preuzeti najodgovornije poslove – istaknuo je župan Štromar dodavši kako Varaždinska županija može uvelike pomoći razvoju ovako uspješnog gospodarstva, jer se ovdje dozvole dobivaju u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Uprave Damir Kirić istaknuo je kako tvrtka GumiImpex–GRP d.d. danas zapošljava 380 ljudi, a svoju prepoznatljivost stekla je izvozom proizvoda na europska tržišta.

- Lijepo je kad vas netko hvali, rado primamo sve pohvale, ali one su samo znak da već godinama radimo vrlo korektno i vrlo konkretno. Ponosni smo na svoje pogone u koje ulažemo, svake godine raste proizvodnja, raste izvoz, a već sada možemo reći da 50 posto izvozimo na europska tržišta. Što se tiče suradnje s lokalnom samoupravom ona je jako dobra te nema nikakvih birokratskih prepreka i sve se rješava relativno brzo. Često nas ističu kao primjer dobrog poslovanja, međutim tu nema neke velike tajne. Bitno je shvatiti kako se treba konstantno razvijati da bi opstali. Uvjerenja sam da je Hrvatska premalo tržište kako bi bilo kakva proizvodnja opstala, pa trebamo tražiti tržište u EU ili bilo koje drugo, jer jedino tako možemo osigurati neku ozbiljnu budućnost. Naši djelatnici zaposleni su u tri pogona od kojih je jedan u Varaždinu, jedan u Slobodnoj zoni u Trnovcu i jedan u Zagrebu, u kojima otprilike 280 ljudi radi upravo u proizvodnji, a koja je organizirana u tri smjene ukoliko želimo imati produktivnost – istaknuo je predsjednik Uprave Kirić naglasivši kako se svake godine trude sve više rasti u proizvodnji.