Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Štromar na sastanku hrvatskih članica Srednjoeuropskog transportnog koridora

OBJAVLJENO 05.05.2017.

U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci danas je održan koordinacijski sastanak hrvatskih članica Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću (CETC-EGTC).

Uz domaćina župana Zlatka Komadinu, zamjenika župana Marka Borasa Mandića, pročelnicu Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nadu Milošević i suradnike, sastanku su prisustvovali i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Karlovačke županije Ivan Vučić te predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Sudionici sastanka raspravljali su o budućnosti koridora, aktivnostima koje Grupacija poduzima za uspostavu koridora i mogućnostima koje se pružaju RH i hrvatskim članicama Grupacije u okviru CETC-EGTC-a.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina tom je prilikom rekao kako je ova inicijativa krenula najprije kao regionalna i da su sudionici redovno obavještavali o svemu nadležne institucije, ali da bi se ušlo u mrežu koridora, nužno je da se uključi država jer nam je svima bitno da koridor ide kroz Hrvatsku.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić se suglasio da je nužna pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova za budućnost tog projekta jer se radi o pravcu od iznimnog interesa za Luku Rijeka i cijelu Hrvatsku, a i kako bi se vidjelo na koje se projekte može aplicirati.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar predložio je da se jednom godišnje organizira Konferencija na tu temu kako bi se javnost upoznala s važnosti projekta.

- Puno je naših tvrtki zainteresirano da prolazi tim koridorom jer im skraćuje promet i smanjuje cijena te bi bilo šteta da se ovaj projekt ne nastavi - rekao je Štromar.

Hrvatske županije koje su punopravne članice ove grupacije suglasile su se da je potrebno u suradnji s nadležnim ministarstvima razmotriti i usuglasiti daljnje razvojne mogućnosti hrvatskih članica u sklopu navedene grupacije sa strateškim opredjeljenjima u području transporta na nacionalnoj razini.

Donesen je zaključak da se upute pisma namjere ministrima mora, prometa i infrastrukture, i vanjskih i europskih poslova te da će se o sastanku informirati Predsjednica RH. Kako će u ponedjeljak ministar Butković i poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Marek Gróbarczyk službeno boraviti u Rijeci, predstavnici Primorsko-goranske županije izvijestit će ministra o zaključcima današnjeg sastanka kao i daljnjim dogovorima vezano za transportni koridor.

Inače, 2004. godine potpisan je Sporazum o osnivanju Srednjoeuropskog transportnog koridora (CETC) koji povezuje sjever i jug Europe, a počinje u regiji Skane, na najjužnijem dijelu Švedske i završava u Primorsko-goranskoj županiji.

U međuvremenu je navedena inicijativa prestala postojati te je prerasla u Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću kojoj je do sada pristupilo ukupno devet regija i županija iz Švedske, Poljske, Mađarske i Hrvatske među kojima su tri hrvatske županije: Varaždinska županija, Karlovačka županija i Primorsko-goranska županija.

Ciljevi grupacije su, među ostalim, promicanje prekogranične, transnacionalne i transregionalne suradnje između njenih članica  radi osnaživanja gospodarske i socijalne povezanosti te promicanje transportne pristupačnosti.

NAJČITANIJE NOVOSTI