Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Štromar na Poslovnom uzletu Međimurske županije

OBJAVLJENO 03.05.2017.

Na panelu o decentralizaciji i razvoju lokalne zajednice organiziranom u Murskom Središću sudjelovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. 

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak istaknuo je tom prilikom pozitivne primjere iz Grada. 

- Mi smo jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je nakon porezne reforme za pet posto povećala prihod iz poreza na dohodak. Zapošljivost je u uzletu, a gospodarska zona je spremna za prihvat poduzetnika. Ipak mislim da je najveći pokretač optimizam i tu vidim veliku ulogu županije - rekao je gradonačelnik Srpak.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako u Županiji brojke u gospodarstvu rastu i nezaposlenost je ispod devet posto, međutim uvijek ima prostora za napredak.

- Okviri za bolje gospodarstvo se uvijek stvaraju zajedno s lokalnom zajednicom, i zato mislim da je decentralizacija nužna. Primjerice, od 100 kuna poreza kojeg plaćaju građani 90 kuna ostaje u državnoj blagajni, 5 kuna odlazi u Grad Zagreb, a 5 kuna se dijeli na sve ostale općine, gradove i županije. Taj omjer se mora mijenjati jer ako se već želimo uspoređivati s Belgijom i Danskom, moramo znati da tamo lokalna zajednica od tih 100 kuna dobiva 60 - nastavio je župan Posavec.  

Sa sudionicima panela se složio i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je napomenuo da je teritorijalni ustroj dobar, ali je decentralizacija nužna. 

- Mi u Varaždinskoj županiji radimo i puno više od onoga što je naša osnovna zadaća. Na primjer, krenuli smo u poboljšanje obrazovnog kurikuluma i pokrećemo suradnju s gospodinom Bakićem - rekao je župan Štromar.

Sudionici su naglasili da je decentralizacija nužna za razvoj lokalne zajednice na svim razinama. Isto tako je nevjerojatna činjenica da županije nemaju nikakvih ovlasti u smislu uvođenja i određivanja pojedinih elemenata vlastitih poreza, a za razliku od drugih europskih zemalja. Sudionici su ponovili da su županije sigurno u stanju preuzeti dio nadležnosti sadašnjih ureda državne uprave kao i pojačanu brigu o školstvu, socijalnoj politici ili raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.