Službeni internet portal Varaždinska županija

Udruga Ludbreško SUNCE predstavila projekt druge stambene zajednice u Ludbregu

OBJAVLJENO 04.07.2014.

U Kući Sunca u Globočecu predstavljen je projekt koji provodi udruga Ludbreško SUNCE kroz program stanovanja u zajednici uz podršku, koji će ponuditi odraslim osobama s intelektualnim teškoćama smještaj u zajednici uz pružanje podrške kako bi te osobe mogle živjeti što moguće samostalnije.

Za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja alternativu institucionalnom smještaju, a u novoj kući „Sunčeve zrake“ posebnost je velika uređena terasa i okućnica kako bi štićenici u što ugodnijem, ali i aktivnijem ozračju provodili svoje dane. Prva stambena zajednica živi već tri godine i prepoznata je diljem Hrvatske, a Udruga Ludbreško SUNCE u slični se projekt uključila na poziv Ministarstva socijalne politike i mladih kod preuzimanja dijela korisnika „Stančića“ koji su rodom iz okolice.

Zagovornica obitelji i života u obiteljskoj kući s prostranim dvorištem, vrtom i terasom koji je daleko humaniji i sadržajniji nego život u stanu, i sama inicijatorica ideje o kupovini kuće bila je predsjednica Ludbreškog SUNCA, Ruža Zlatar. - Svjetla točka u našem radu je i Grad Ludbreg od kojeg od samog početka imamo podršku, financijsku i moralnu, a prati nas i Varaždinska županija s kojom također zajedno provodimo projekte, pa su nam tako i u ovom projektu pomogli, rekla je prilikom predstavljanja predsjednica Zlatar. – Varaždinsku županiju veseli nesebično vođenje Ludbreškog sunca koje je primjer sličnim udrugama koje djeluju u našoj Županiji, ali je istovremeno i mentor jer zaista je lijepo vidjeti kako druge udruge uče od Ludbreškog sunca koje je pokretač i u smislu organizacije boravka, suradnje s lokalnom zajednicom, Europskom unijom i Ministarstvom – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Udruga Ludbreško sunce u suradnji s Varaždinskom županijom brine o provođenju organizacije praktične nastave i prijevoza za učenike pomoćnih zanimanja u Srednjoj školi Ludbreg, a županija se također uključila i u novi projekt Ludbreškog SUNCA. Takvom vidu zbrinjavanja, u stambenim zajednicama, teži se u razvijenom svijetu, a Ludbreško sunce svojim je primjerom stambene zajednice u Globočecu pokazalo da prednjači u Hrvatskoj.

Predstavljanju ovog hvalevrijednog projekta nazočila je i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, koja je obišla detaljno sve prostore i uvjerila se da će novi korisnici biti zadovoljni i da će se osjećati udomaćeno i da će prepoznati svoj kraj.

- Današnje institucije odlučile su se za jedan proces transformacije velikih institucija, domova na način da se razviju u zajednice, da se dogodi iseljavanje iz velikih objekata u male jedinice. Vjerujem da će ovaj primjer biti motor da prihvatimo osobe s invaliditetom kao dio naše zajednice, uvažavajući jedni druge. Dugo smo imali stav da osobe s invaliditetom treba uključivati u posebne škole, posebne ustanove, da trebaju biti segregirani i izolirani. Međutim, dogodilo se to da se promijenio stav i shvatilo se da osobe s invaliditetom puno mogu i da mogu biti što ravnopravniji u ovom društvu, ­kazala je tom prilikom pravobraniteljica Slonjšak.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI