Službeni internet portal Varaždinska županija

U Ludbregu započelo Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnim modelima kategorije F3K

OBJAVLJENO 20.07.2015.

Na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu otvoreno je Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnim modelima kategorije F3K. Do sada su održana dva prvenstva, 2011. godine zemlja domaćin bila je Švedska, a 2013. godine Danska.

Ludbreg je domaćinstvo izborio u jakoj konkurenciji pored Hong Konga i SAD-a. Takva odluka niti ne čudi obzirom da je Aeroklub „Rudolf Fizir“ tijekom 20 godina rada postao jedan od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj te je u suradnji s Gradom Ludbregom i Hrvatskim zrakoplovnim savezom organizator najvećeg ovogodišnjeg sportskog natjecanja u Varaždinskoj županiji. Svjetsko prvenstvo otvorio je Tomas Bartovsky, predsjednik službenog žirija Svjetske zrakoplovne federacije – FAI.

Na Svjetskom prvenstvu sudjeluju predstavnici 33 zemalja, a na samom otvorenju pozdravili su ih gradonačelnik Dubravko Bilić i Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije koja sufinancira održavanje prvenstva. – Nakon Danske i Švedske ovo se natjecanje održava u Hrvatskoj, u Ludbregu. Članovima AK „Rudolf Fizir“ moramo čestitati na takvom poslu. Nema ih puno, ali pokazali su da se entuzijazmom i voljom može napraviti velika stvar – poručio je na početku prvenstva zamjenik župana Alen Kišić.

– Grad Ludbreg je grad bogate zrakoplovne tradicije jer ovdje je rođen Rudolf Fizir, svjetski priznati konstruktor aviona na kojeg smo jako ponosni. Ponosni smo i na naš klub koji nosi njegovo ime i koji okuplja velik broj mladih ljudi koji se natječu na raznim natjecanjima i u Ludbreg su donijeli mnoštvo medalja i priznanja, a organizacija ovako važnog događaja kruna je njihovog rada – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Natjecanja se održavaju svakodnevno na livadi pored svetišta do 26. srpnja. F3K kategorija je kategorija rukom bacanih modela jedrilica koje su također kontrolirane pomoću daljinskog upravljača. Zbog specifičnog starta modela F3K je jedna od najatraktivnijih kategorija zrakoplovnog modelarstva.

NAJČITANIJE NOVOSTI