Službeni internet portal Varaždinska županija

U Lepoglavi održan okrugli stol „EU pogodnosti za javni sektor“

OBJAVLJENO 29.09.2017.

U sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ AZRA d.o.o. je organizirala okrugli stol na temu „EU pogodnosti za javni sektor“ kako bi javni sektor informirali o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u nadolazećem razdoblju.

Okrugli stol je okupio predstavnike javnog sektora, predstavnike gradova i općina, škola i društava, kojima su zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te koordinatorica za EU projekte i informiranje iz Studentskog centra Varaždin Ana Cecelja i direktor TKIC-a d.o.o. Damjan Županić kroz uspješne projekte predstavili korištenje ESI fondova za održivi razvoj regije.

- Ovo je prvi od tri okrugla stola koji se održavaju u Varaždinskoj županiji u organizaciji AZRA-e po projektu „Razvoj mreže podrške korisnike ESI fondova“. Osim okruglih stolova, održat će se i Info dani kako bi se sva javno-pravna tijela upoznala s mogućnostima koje im pruža korištenje ESI fondova u programskom razdoblju 2014.-2020., i da bi im se približila prijava na EU fondove uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA-e -istaknuo je na početku direktor Agencije Krunoslav Lukačić, koji je napomenuo da je AZRA u posljednjih 60 dana iz Europskih fondova privukla 80 milijuna kuna u Varaždinsku županiju, dok je za jedinice lokalne samouprave izvan naše županije privučeno 10 milijuna kuna.

- AZRA kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju sve više postaje produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, u pružanju pomoći svima zainteresiranima u pripremi i provedbi projekata iz europskih fondova. U tijeku je i javni poziv za pripremu projektne i tehničke dokumentacije za općine i gradove s područja županije, gdje AZRA ima ulogu provedbe cjelokupnog natječaja. Vjerujem da će se ovakva praksa nastaviti u budućnosti i da ćemo svi zajedno na taj način biti još uspješniji u privlačenju sredstava iz EU, ne bi li uspješno razvijali Varaždinsku županiju -zaključio je Lukačić.

- Naš cilj i obveza je javiti se na sve natječaje gdje je to moguće, a ovdje u Lepoglavi smo došli pokazati na koji način možemo pružiti tehničku potporu jedinicama lokalne samouprave i ljudima koji rade u javnom sektoru na temelju provedenih i projekata u realizaciji -rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak govoreći o metodologiji pripreme dokumentacije i prijavak projekta „Ja mogu“ za financiranje sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 48 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 10.691.224,80 kuna.

Varaždinska županija zajedno s partnerskom Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom provodi projekt Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Promet 2007.-2013., vrijednosti gotovo 5,2 milijuna kuna.

Projekt je predstavio zamjenik župana Robert Vugrin, koji je istaknuo da se projektom želi formirati Master plan kao strateški dokument koji nudi rješenja za prometni razvoj regije.

– Integrirani prijevoz putnika je novi sustav lokalnog i regionalnog javnog prijevoza koji integrira sva postojeća vozila u javnom prijevozu. Prednost je jedinstveni tarifni sustav, s jednom kartom se dolazi s mjesta A na mjesto B, radit će se zajednički terminali i stajališta koja omogućuju lakše predsjedanje, sinkronizirat će se vozni redovi da se smanjila čekanja - pojasnio je zamjenik župana Robert Vugrin govoreći o projektu kojemu je okosnica željeznica zbog ekološkog i ekonomskog najprihvatljivijeg modela prijevoza.

Koordinatorica za EU projekte i informiranje iz Studentskog centra Varaždin Ana Cecelja predstavila je projekt Sveučilišni kampus Varaždin, faza III –Studentski dom s pratećim sadržajima, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 143.151.413,61 kuna.

Damjan Županić predstavio je Turističko kulturno-informativni centar Lepoglava kao primjer dobre prakse vrijedan gotovo milijun kuna, dobivenih od iz programa PHARE 2005, i Tehnološki centar drvne industrije Lepoglava čija je vrijednost 88.378.921,92 kuna, financiranih od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u stopostotnom iznosu.

NAJČITANIJE NOVOSTI