Službeni internet portal Varaždinska županija

U Cestici počinje obnova sakralnih objekata

OBJAVLJENO 03.07.2015.

U prisustvu župana Varaždinske županije Predraga Štromara, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović potpisao je s načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem i župnikom Zorislavom Šafranom ugovore o sufinanciranju projekata koje im je ove godine odobrilo Ministarstvo kulture. Radi se o projektima izrade tehničke dokumentacije idejnog urbanističkog uređenja Trga Ivana Pavla II., zatim o dokumentaciji snimke postojećeg stanja i statičke sanacije crkve sv. Lovre u Velikom Lovrečanu, potom o zaštitnim radovima na skulpturi i nadstrešnici pila u Dubravi te sanaciji i rekonstrukciji pokrova tornja crkve sv. Barbare u Natkrižovljanu.

Ukupna vrijednost ugovora o sufinanciranju navedenih projekata od Ministarstva kulture iznosi 430 tisuća kuna, a načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj nije krio zadovoljstvo dobivenim projektima.

- Ovo je nastavak odlične suradnje od prošle godine kada je ministarstvo uložilo oko 400.000 kuna u projekte na području Općine, dok su se ove godine uključili s 430.000 kuna. Usto, Općina će u projekte uložiti i 200.000 kuna vlastitih sredstava – istaknuo je načelnik Korotaj te dodao kako je Općina Cestica općina projekata.

Inače, Ministarstvo kulture ove će godine uložiti ukupno 8,8 milijuna kuna u projekte na području Varaždinske županije, a zamjenik ministra Alen Kajmović prilikom potpisivanja ugovora pohvalio je Općinu Cestica te pozvao općine i gradove da se s projektima jave i na novi natječaj za obnovu sakralnih objekata i kulturnu baštinu koji će biti raspisan sredinom srpnja ove godine.

-  Općina Cestica je dobar primjer sinergije stanovništva i vodstva izvršne vlasti – rekao je Kajmović te dodao da se krajem srpnja očekuje i raspisivanje natječaja teškog 100 milijuna eura gdje će se pojedinačno moći dodijeliti do 20 milijuna eura.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar pohvalio je Ministatstvo kulture što ulaže sredtva  Županiju i najavio obnovu dvorca u Arboretumu Opeka.

-  Svake godine sve više sredstava dolazi iz Ministarstva kulture što me izuzetno veseli, a pred nama je i 'veliki' natječaj kojim ćemo konačno riješiti dvorac Opeka. Procjena je da nam treba oko 10 milijuna eura kako bismo uredili dvorac koji već godinama devastiran čeka na obnovu. No, mislim da je došlo vrijeme da možemo zatvoriti financijsku konstrukciju te u dvije godine sve kompletno pripremiti i konačno krenuti u obnovu dvorca - najavio je župan Štromar.