Službeni internet portal Varaždinska županija

Sračincu na poklon velika ''Pisanica od srca''

OBJAVLJENO 30.03.2015.

Veliku "Pisanicu od srca", oslikanu kistovima podravskih naivnih slikara, Općini Sračinec poklonio je u ime Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren, u prisustvu zamjenika ministra gospodarstva Alena Leverića, župana Varaždinske županije Predraga Štromara i načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca.

Tom prigodom je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec izrazio zadovoljstvo dobivenim ovim vrijednim poklonom te se zahvalio županu Korenu.
- Ovime smo sklopili novo prijateljstvo s Koprivničko-križevačkom županijom te se nadamo da će ovaj kulturni projekt biti poticaj za neke međusobne gospodarske aktivnosti – kazao je Novoselec te dodao da će pisanica stajati pokraj ostale dvije velike pisanice, jedne oslikane od strane udruge ''Preslica'', a druge koju su pobojala djeca iz dječjeg vrtića ''Bambi'' iz Sračinca.

Inače, riječ je o projektu koji je od 2007. godine, kada je pokrenut, postao prepoznatljiv ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i diljem svijeta, a koji promovira, Hrvatsku, Podravinu i podravsku naivnu umjetnost, te pisanice kao simbol prijateljstva, mira i drevne hrvatske uskrsne tradicije. Svake godine nekoliko se divovskih pisanica otputi na dalek put, a dosad su ih vidjeli Prag, Beč, London, Milano, Budimpešta i New York, a među svjetskim metropolama svoje je mjesto pronašao i Sračinec jer kako je prilikom primopredaje u Sračincu rekao koprivničko–križevački župan Darko Koren, nije bitna veličina grada ili mjesta, već njegovo srce i smisao za očuvanje tradicije.  

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo druga takva pisanica u Varaždinskoj županiji kojom se promovira naivna umjetnost te očuvanje tradicijskih vrijednosti, ali i pokazuje jedno veliko prijateljstvo dviju županija.

Primopredaji su prisustvovali i zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić, direktorice Turističkih zajednica obje županije te članice Udruge žena „Preslica“.

NAJČITANIJE NOVOSTI