Službeni internet portal Varaždinska županija

Predsjednik Hrvatskog sabora u Ludbregu

OBJAVLJENO 01.07.2015.

Radnim sastankom u Ludbregu započele su pripreme za ovogodišnju manifestaciju Dani ludbreške Svete Nedjelje. Na sastanku su uz predstavnike Grada Ludbrega, gradonačelnika Dubravka Bilića, zamjenicu gradonačelnika Veru Jadanić sudjelovali predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predstojnica Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Đurđica Pralas, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, saborski zastupnik Mario Habek, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, tajnik biskupa Nikola Tomašević i župni vikar Silvio Košćak.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko tom je prigodom izrazio zaovoljstvo što je i ove godine Sabor pokrovitelj manifestacije.

– Prema dobroj tradiciji došao sam u Ludbreg kako bih s gradonačelnikom i biskupom u jednoj dobroj atmosferi zajedno promišljali kako ove godine organizirati svetkovinu u ovom gradu poznatom po čudu pretvorbe. Naravno, razgovarali smo o civilnoj ulozi lokalne, gradske zajednice i ulozi crkve. Moja uloga je tu vrlo jednostavna, u ime Hrvatskog sabora koji je pokrovitelj manifestacije, doći i prisustvovati središnjoj svečanosti i pozdraviti brojne vjernike u duhu koji je primjeren takvoj prilici. Nema nikakvih međusobnih sporenja, uvažavamo crkvenu potrebu obilježavanja događaja od prije više od šest stoljeća. Veseli me da Grad Ludbreg na čelu s gradonačelnikom odgovorno pristupa organizaciji tog događaja kako bi građani koji dođu iz religioznih motiva, ali i oni koji sudjeluju na bilo koji način, bili u skladu s cjelokupnom manifestacijom – poručio je predsjednik Sabora.
Biskup Josip Mrzljak istaknuo je kako je svaki susret poput ovoga obogaćenje te može poslužiti kao primjer da se mnogo toga može postići zajedničkom željom i radom.

- Hrvatski sabor je pokrovitelj, Crkva je ona koja organizira, a Grad je ovdje da pruži usluge ljudima jer oni su i tjelesna i duhovna dimenzija, oni dolaze ponajprije zbog duhovnog, vjerskog, ali i drugih ljudskih potreba. Naša želja i molitva iz Ludbrega jest da se ovdje radosno okupe, a zatim i radosno odu u svoj svagdanji život - rekao je Mrzljak.

Podsjetimo, jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj uz duhovni dio obilježavaju i kulturni, gospodarski i sportski programi. Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. godine da će u Ludbregu mjestu «najvećeg blaga hrvatskog kraljevstva» izgraditi Zavjetnu kapelu u čast štovanja Predragocjene Krvi Kristove. Kapela je izgrađena tek 1994. godine i od tada je Hrvatski sabor svake godine pokrovitelj ludbreške Svete Nedjelje.

Izvor: www.ludbreg.hr

NAJČITANIJE NOVOSTI