Službeni internet portal Varaždinska županija

Ministar Zmajlović i Sven Müller posjetili tvornicu Ivančica

OBJAVLJENO 21.07.2015.

Vlada i Ministarstvo pokrenuli su energetsku obnovu Hrvatske. Sufinanciranjem obnove obiteljskih kuća za koje smo ove godine zaprimili gotovo 12 tisuća zahtjeva, višestambenih zgrada, kao i objekata poslovnog sektora, ostvarujemo naše glavne ciljeve. Čuvamo okoliš, smanjujemo potrošnju energije što znači i manje troškove režija, a istovremeno snažno potičemo gospodarstvo. To su poslovi za domaće građevinske tvrtke i obrtnike angažirane na obnovama fasada, postavljanju stolarije ili solara, kao i za proizvođače opreme. Time stvaramo preduvjete za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11 tisuća – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Ivancu.

Ministar Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller posjetili su tvornicu obuće Ivančica d.d. u kojoj se uz bespovratne državne poticaje provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti, te obitelj Božene Šincek, kojoj je ministar uručio odluku o sufinanciranju energetske obnove obiteljske kuće.

Tvornica obuće Ivančica d.d. jedan je od primjera kako mjerama energetske učinkovitosti unaprijediti proizvodnju. Ukupna vrijednost investicije je 2,4 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i prirode sufinancira je sa 900 tisuća kuna. Projekt obuhvaća zamjenu stolarije na centralnom pogonu, rekonstrukciju krovišta, uvođenje štedljive LED rasvjete i postavljanje solara. Time će se ostvariti godišnje uštede na energiji od 36.5 posto, odnosno 235 tisuća kuna.

-Gotovo smo u potpunosti dovršili radove na krovištu, toplinsku izolaciju, zamjenu rasvjete u pogonu. Išli smo na LED rasvjetu. Također, postavili smo solarne panele. Prema proračunima i onom što nam se sad već sada pokazuje kroz račune, povrat investicije uz poticaje Fonda biti će za 4 do 5 godina. Već bilježimo uštede u potrošnji plina i električne energije' – rekla je direktorica tvornice Nada Zver.

Ministar Zmajlović naglasio je da je samo u ovoj godini za sufinanciranje projekta poslovnog sektora osigurano 150 milijuna kuna bespovratnih poticaja – za komercijalne zgrade, turizam, industriju. -Mjerama energetske učinkovitosti poslovnom sektoru omogućavamo uštede i niže troškove energije, tvrtke postaju konkurentnije te se stvaraju preduvjeti za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11 tisuća. Uz to, sufinanciraju se i programi namijenjeni direktno građanima, a to su energetska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Koristi energetske učinkovitosti građani su prepoznali, što pokazuju rezultati nedavno zatvorenog javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U manje od dva i pol mjeseca Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti zaprimio je 11.851 zahtjev za energetsku obnovu, kazao je ministar Zmajlović.

Samo do sada već je odobreno sufinanciranje obnove za 2.498 kuća što je više nego cijele prošle godine. Ukupna vrijednost radova je oko 185 milijuna kuna, od čega udio sufinanciranja Fonda iznosi oko 123 milijuna kuna.

Prosječno sufinanciranje po kući iznosi oko 50 tisuća kuna dok je lani bilo 26 tisuća. Povećanje sufinanciranja rezultat je činjenice da se ove godine može prijaviti više mjera, kao i da je većina zahtjeva pristigla od građana sa područja posebne državne skrbi, kojima je to i najpotrebnije, te stoga sufinanciranje iznosi 80 posto.

Kuća obitelji Šincek u Ivancu jedna je od njih 2.498 za koje su već odobreni bespovratni državni poticaji za obnovu te im je ministar Zmajlović danas uručio ugovor o sufinanciranju.

Obitelj Šincek zamijenit će fasadu, za što će od Fonda dobiti 30 tisuća kuna bespovratnih sredstava, odnosno 40 posto iznosa.

'Rezultati javnog poziva pokazuju da smo pogodili kada smo pojednostavili proceduru i građanima maksimalno olakšali dobivanje poticaja. Želimo svim našim građanima omogućiti da žive kvalitetnije i plaćaju manje i zato ćemo s ovim programima nastaviti i u narednim godinama' – istaknuo je ministar Zmajlović, koji je u Ivancu boravio u društvu saborskog zastupnika i županijskog vijećnika Maria Habeka, gradonačelnika i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milorada Batinića i njegovih zamjenika, te zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića.

NAJČITANIJE NOVOSTI