Službeni internet portal Varaždinska županija

Centar pavlina u Lepoglavi otvara se najkasnije za tri godine

OBJAVLJENO 30.07.2014.

Potpora koju je projekt "Centar za posjetitelje – Centar pavlina" dodijeljena Gradu Lepoglavi od Ministarstva turizma, a riječ je o 360 tisuća kuna, utrošit će se za pribavljanje dokumentacije potrebne za početak gradnje Centra, koji će na moderni - multimedijalni način posjetiteljima prezentirati bogatu kulturno-povijesnu baštinu Lepoglave.

Jedan od koraka u pribavljanju potrebne dokumentacije je izrada idejnog rješenja koji će ponuditi odgovor na pitanje kako će Centar izgledati. U nastojanju da to rješenje u konačnici bude što kvalitetnije i originalnije, raspisan će biti arhitektonski natječaj kojim će arhitekti iz Hrvatske biti pozvani da ponude rješenja izgleda budućeg Centra pavlina koji će biti izgrađen na mjestu stare ambulante u Lepoglavi, u blizini lepoglavske župne crkve.

- Svu dokumentaciju planiramo prikupiti u idućih godinu dana nakon čega bi se pristupilo crpljenju sredstava potrebnih za izgradnju samog Centra, za što će biti potrebno oko 23 milijuna kuna. Očekujemo da će kompletni projekt, odnosno izgradnja Centra pavlina biti gotov za dvije do tri godine – kazao je Dejan Bjelivuk, voditelj projekta, pojasnivši kako će Centar bit koncipiran tako da posjetiteljima na samom ulasku bude prezentiran film o povijesti Lepoglave do 15. stoljeća, nakon čega bi obišli prostore u kojima bi bila predstavljena lepoglavska povijest od 15. do 20. stoljeća.

- Primjerice, moći će se vidjeti kako se u 15. stoljeću eksploatirala Gaveznica za potrebe izgradnje samostana, prvi znanstveni radovi pavlina, povijest prve gimnazije, sveučilišta i čipkarstva – zaključio je Bjelivuk.

- Idejnim rješenjem, Centar bi trebao biti interpoliran  u prostor na kojem se nalaze prekrasna lepoglavska crkva i samostan te učiniti taj prostor multifunkcionalnim i oživjeti ga. Tu će se posjetitelji koji dolaze u Lepoglavu, a kojih je prošle godine bilo oko 18 tisuća, upoznati s njezinom bogatom poviješću – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, podsjetivši kako je ovo treći projekt čija je kvaliteta prepoznata od resornih ministarstva koja su im dodijelila financijsku potporu. Uz Centra pavlina, to su još Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, koji su dobili financijsku potporu za pribavljanje sve potrebne dokumentacije za početak njihove gradnje, odnosno  kandidiranje tih projekata prema fondovima Europske unije.

- Dokazali smo kako strateškim planiranjem, organizacijom, timskim radom i znanjem možemo pokrenuti ovakve značajne projekte – istaknuo je gradonačelnik Škavrić, koji je lokaciju budućeg Centar pavlina obišao sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i svojim suradnicima. 

- Ukupna vrijednost projekta Centar pavlina i ostala dva projekta – Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, doseže vrijednost od 100 milijuna kuna. Ta sredstva bit će uložena u Lepoglavi, pa tako i na području Varaždinske županije, što dokazuje njenu konkurentnost. Ovakav entuzijazam gradonačelnika i njegove uprave primjer je kako treba raditi – istaknuo je župan Štromar, dodavši kako će u strategiju razvoja Varaždinske županije, koja se izrađuje, zasigurno biti ugrađeni brojni programi Grada Lepoglave.

Izvor: www.lepoglava.hr

NAJČITANIJE NOVOSTI

Dokazali smo kako strateškim planiranjem, organizacijom, timskim radom i znanjem možemo pokrenuti ovakve značajne projekte.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave