Službeni internet portal Varaždinska županija

U Prvoj gimnaziji Varaždin otvoren 2. festival informatike

OBJAVLJENO 24.04.2019.

Varaždinska županija i Centar izvrsnosti iz informatike organizatori su drugog po redu Festivala informatike koji se danas održava u varaždinskoj Prvoj gimnaziji, pod nazivom „INFO@FEST“.

Natjecanje učenika osnovnih škola održavati će se iz Osnova informatike i programiranja, učenici srednjih škola natjecat će se u programiranju, a svoje sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavilo je 160 učenika osnovnih škola te 39 srednjoškolaca. Otvorenju je uz ravnateljicu Prve gimnazije Varaždin, ujedno i voditeljice Centra izvrsnosti za srednje škole iz informatike Janje Banić, voditelja Centra izvrsnosti iz informatike za osnovne škole Darka Krznara, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslava Huđeka prisustvovao i zamjenik župana Tomislav Paljak koji je i službeno otvorio festival.
- Ovaj je festival nadogradnja našeg rada u centrima izvrsnosti, odnosno prigoda da se na neki način podigne atmosfera oko onih najboljih u područjima bez koji je danas nezamisliv društveni rast i razvoj – rekao je zamjenik Paljak te dodao kako mu je drago što su ovdje i učenici 15. gimnazije iz Zagreba.

Na taj način je stvorena jedna kompeticija, jer nekada su najbolji uspjesi na prirodoslovnim područjima bili rezervirani za Zagreb, za 5. i 15 gimnaziju, a u posljednje vrijeme rezultati naših centara izvrsnosti pokazuju da smo al pari s njima, a prema broju sudionika čak smo i najbolji u državi I to nas jako veseli te se time ponosimo – rekao je zamjenik župana Paljak.
- Potrebe informatike su svima su jasne, a mi smo našli model u okviru postojećih kurikuluma i pravilnika da uvedemo informatiku od prvog do četvrtog razreda i ona je u potpunosti saživjela. Vjerujem da ćemo još na čitavom nizu područja pokrenuti ono što današnje društvo zahtijeva i na tome već radimo. Pokazujemo dobre rezultate i nakon što smo gotovo cijelu županiju pokrili s jednosmjenskom nastavom, čak 60 posto škola ušlo je u projekt cjelodnevnog boravka. To je proces koji će jamačno doprinijeti da se držimo na razini modernih europskih zemalja, pogotovo na ovom području, a to nam je i obveza jer smo dobili veliku čast i postali Europski centar za darovite, jedini u Hrvatskoj, odnosno jedan od 25 takvih centara u svijetu – zaključio je zamjenik župana.

Osim natjecateljskog dijela za učenike će biti organizirane radionice: mBot Bijeg iz labirinta, Ozobot,Arduino,Web 2.0 alati, Zabavno programiranje, napredno programiranje uz Microbit, a sudionici Festivala imati će priliku upoznati se predstavljanjem radionica kao što su 3D modeliranje, virtualne i proširene stvarnosti te 3D print i uvod u robotiku.

NAJČITANIJE NOVOSTI