Službeni internet portal Varaždinska županija

U Prvoj gimnaziji otvoreni regionalni obrazovni centar – ROC

OBJAVLJENO 15.05.2018.

U Prvoj gimnaziji Varaždin svečano je otvoren regionalni obrazovni centar (ROC), a istovremeno su uz videokonfenencijsko uključivanje otvorena još četiri centra, onaj u Osijeku, Rijeci, zatim Splitu i Zagrebu. Prigodnoj svečanosti su prisustvovali i ministrica znanosti i obrazovanjaprof.dr.sc. Blaženka Divjak, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, ravnatelj Carnet-a Goran Kezunović, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te mnogi drugi.

Važno je naglasiti kako su ROC-evi su multifunkcionalni tehnološko-inovativni prostori namijenjeni prvenstveno obrazovnim aktivnostima i otvoreni su u sklopu pilot projekta e-Škole koji traje još od 2015. godine, a završiti će ove godine. Sami prostori su inače opremljeni najnovijom informatičkom opremom, a vrijednost projekta je 307 milijuna kuna, a 85% vrijednosti se sufinancira iz EU fondova.

Ministrica Divjak je naglasila kako je vidljivi veliki iskorak u digitalnoj transformaciji, a centri ovakve vrste svima daju nove mogućnosti učenja i poučavanja, ali i učeničke suradnje unutar i izvan Hrvatske.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je u pozdravnom govoru istaknuo kako je Varaždinska županija otišla puno koraka naprijed u informatičkom smislu.
- Naime, uveli smo rano učenje informatike od 1. do 4. razreda i čak 80% učenika u školama kojima smo mi osnivač pohađa rano učenje informatike. Ovaj projekat je visoko kvalitetan i nužan projekat, za to je naravno najviše zaslužan Carnet, on svakako predstavlja jednu važnu programsku podršku. Ovdje se znatno podiže i pedagoški standard, određuje se i jedan model koji bi trebao biti upotrebljiv za sve škole.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović naglasio je kako pilot projekt e-Škole uspješno ulazi u finalnu fazu te su u tijeku pripreme za drugu, veliku fazu projekta.
- Velikim projektom u razdoblju od 2019. do 2022. godine planiramo digitalno transformirati nastavne i poslovne procese u preostalih 1200 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Projekt prati međunarodne trendove u primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju te se oslanja na najbolje svjetske prakse i politike korištenja IKT-a u razvoju i unapređivanju obrazovanja - dodao je ravnatelj Kezunović.

U sklopu svečanosti otvorenja, u svakom regionalnom centru održan je i kraći ogledni sat o korištenju IKT-a u nastavi.

NAJČITANIJE NOVOSTI