Službeni internet portal Varaždinska županija

U Osnovnoj školi Sračinec prezentirani arduino setovi

OBJAVLJENO 03.12.2018.

Više od 10.000 osnovnoškolaca u 33 osnovne škole u Varaždinskoj županiji dobit će 1545 Arduino setova, što će im omogućiti da razvijaju dodatna znanja i vještine u područjima informatike, matematike, tehničkog odgoja, fizike i logičkog razmišljanja.

Donacijom vrijednom ukupno 200.000 kuna Croatia osiguranje financiralo je većinu potrebnog iznosa za nabavu nastavnog kompleta s kojim će varaždinski osnovnoškolci moći učiniti prve pokušaje programiranja i razvijati logičko razmišljanje. Svaka škola dobiva setove za cijelu generaciju učenika, čime se postiže ravnopravan pedagoški standard, a najviše ih stiže u osnovne škole Ludbreg, Ivanec i Novi Marof. Arduino setovi jedan su od najnaprednijih dostupnih obrazovnih alata s kojim će učenici varaždinske županije imati priliku razviti sve svoje potencijale u STEM disciplinama.

Tom prigodom su danas u Osnovnoj školi Sračinec zamjenik župana Tomislav Paljak te predstavnici Croatia osiguranja regionalni direktor za korporativne klijente Ivan Jurina te
regionalna direktorica Croatia osiguranja Ivana Krobot u prisustvu ravnateljice škole Lidije Valec posjetili učenike te se uvjerili u korisnost arduino setova. Naime, ova škola je među prvima dobila ove vrijedne setove.

Zamjenik župana izrazio je zadovoljstvo ovim opremanjem škole, te se zahvalio predstavnicima Croatia osiguranja.
- Obrazovanje je kontinuirani proces, a ovdje smo dana snimali prezentaciju jednog odličnog seta, multifunkcionalnog kompleta koji će pomoći učenicima da razvijaju svoje sposobnosti te da budu kreativni. Drago nam je da su nastojanje da idemo u korak s suvremenim svijetom i novim tehnologijama prepoznali i naši partneri. Osigurani su kompleti u čak 33 škole, to je 1545 kompleta, a prije smo nabavili 1440 micro bit računala i to je jako dobro. Nažalost, Hrvatska zaostaje za razvojem i primjenom digitalnih tehnika, no ovo je jedan odličan primjer kako treba raditi i djelovati. Do 2025. godine će digitalna tehnika imati najveći značaj u ekonomiji, tako govore relevantna predviđanja – rekao je zamjenik župana Paljak.

Ravnateljica škole Lidija Valec je istaknula kako je velika prednost raditi i živjeti u Varaždinskoj županiji koja ostvaruje iznimne rezultate na svim područjima, a naročito na području obrazovanja.

Predstavnici Croatia osiguranja bili su posebno zadovoljni, ali i ponosni ovom akcijom.

„Croatia osiguranje aktivno je uključena u niz društveno korisnih projekata koji trajno podižu kvalitetu života zajednice, pogotovo na području obrazovanja. Zadovoljstvo nam je što smo prepoznati kao partner i najbolji osiguratelj brojnih škola i što imamo priliku podržati njihove napredne programe edukacije putem ove vrijedne tehnološke donacije”, poručio je regionalni direktor za korporativne klijente Ivan Jurina.

“Društveno odgovorno poslovanje i održivost usko su vezani uz temeljnu djelatnost, vrijednosti i osobnost Croatia osiguranja, a diljem Hrvatske godišnje ulažemo u više od 250 sponzorskih i donacijskih projekata. Posebno nam je drago što smo upravo u Varaždinskoj županiji mogli uložiti u budućnost najmlađih naraštaja. Ono što znaju naši klijenti, partneri i suradnici, zajednica i ono što znamo mi, zaposlenici – jednostavno je: dobro je biti u Croatiji”, poručila je regionalna direktorica Croatia osiguranja, Ivana Krobot.

Arduino set koji stiže varaždinskim osnovnoškolcima je jednostavan obrazovni alat koji se sastoji od hardwarea (matične ploče, raznih elektroničkih uređaja poput svjetlećih dioda, otpornik, senzora) i softwarea u vidu jednostavnog programskog jezika koji učenici mogu lako savladati. Učenici će samostalno biti u prilici kreirati jednostavne robotiće ili isprogramirati matičnu pločicu da obavlja sitne zadatke (prepoznaje pokrete, pali i gasi svjetla, otvara i zatvara vrata...). Na taj način neposredno i kroz igru, imat će priliku shvatiti osnove programskih jezika i primjene programiranja, a Arduino setovi prikladni su za rad u području informatike, tehničkog odgoja, matematike i fizike.

NAJČITANIJE NOVOSTI