Službeni internet portal Varaždinska županija

U HNK Varaždin svečano otvoreni Lidrano 2019

OBJAVLJENO 18.02.2019.

U gledalištu HNK Varaždin danas je svečano otvoren Lidrano 2019 - županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. 

Domaćin Županijske smotre Lidrano za osnovne škole ove godine je Osnovna škola Šemovec, a za srednje škole Prva gimnazija Varaždin.

Otvorenju je uz veliki broj profesora, učitelja, mentora i učenika prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, a  prisutnima se na početku smotre obratila ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak koja je izrazila zadovoljstvo što je upravo škola iz Šemovca domaćin ove vrijedne i tradicionalne smotre te je učenicima poželjela puno sreće i lijepog druženja.

Zamjenik župana Paljak je otvorivši smotru, naznačio kako na Lidranu učenici pokazuju svoje umijeće, kreativnost, književno i scensko stvaralaštvo, odnosno da je Lidrano svojevrsna rapsodija mašte i umjetničke kreativnosti naših učenika.

-Lidrano  je natjecanje koje ima drugačiju formu od ostalih i zato je iznimno zanimljivo. Sva djeca zaslužuju pozornost i svima im se trebati odati priznanje i poželjeti sreća na državnim natjecanjima te ćemo vidjeti što će oni ponuditi ove godine, a siguran sam da će ponuditi ono najbolje. Uvijek ponavljam da je temeljni cilj samoga Lidrana njegovanje hrvatskog jezika i promicanje literarnoga, dramsko-scenskoga i novinarskoga izraza dok radovi predstavljaju rezultat neprekinutog rada voditelja s učenikom ili skupinom tijekom cijele školske godine. Čestitke Osnovnoj školi Šemovec i Prvoj gimnaziji Varaždin na odličnoj organizaciji – zaključio je zamjenik župana.

Ove godine će na Lidranu biti izvedeno 18 pojedinačnih scenskih nastupa i 18 skupina s ukupno 138 učenika.

Na Županijskoj smotri Lidrano za osnovne škole sudjeluju i učenici s 36 radova u kategoriji literarnih radova, 30 radova u kategoriji samostalni novinarski radovi, 10 tiskanih i 1 digitalni školski list, te 8 radova u kategoriji radijski izraz. Ukupni broj sudionika LiDraNo za osnovne škole je 249.

U kategoriji srednjih škola sudjeluju učenici s 13 literarnih radova, 6 samostalnih novinarskih radova, 1 školski list, 2 radijske emisije i 1 radio igra. Ukupno sudjeluje 34 učenika. Sveukupan broj srednjoškolaca koji sudjeluje na Županijskoj smotri LiDraNo je 84.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI