Službeni internet portal Varaždinska županija

Učenici Prve gimnazije Varaždin posjetili Županijsku palaču

OBJAVLJENO 12.12.2018.

Županijsku palaču danas, 12. prosinca, posjetili su učenici 3. razreda Prve gimnazije Varaždin u sklopu izbornog predmeta Politika i gospodarstvo. Željni znanja iz prve ruke o načinu i funkcioniranju Županije kao jedinice regionalne samouprave, učenici su sa zanimanjem pratili prezentaciju koju je održala posebna savjetnica župana, bivša saborska zastupnica, Natalija Martinčević.

Govorilo se o ustroju Županije, njezinim ovlastima i proračunu. Predstavljeni su i projekti koje je Varaždinska županija realizirala i prijavila na Fondove Europske unije te time način postala daleko najuspješnija Županija u Republici Hrvatskoj. S posebnim zanimanjem učenici su pratili projekte u obrazovanju koje Varaždinska županija, kao što su izgradnja i obnova škola i sportskih dvorana, besplatni udžbenici, sufinancirani prijevoz srednjoškolaca, centri izvrsnosti , informatika od prvog razreda, besplatna prehrana za 30% u osnovnim školama te nastavak tog projekta u srednjim školama. Varaždinska županija sa ovim programima, mjerama i projektima provodi pravu reformu obrazovanja koja u velikoj mjeri utječe na kvalitetu obrazovanja, ali i na kvalitetu života.

- Drago mi je da smo danas imali priliku popričati s našim mladima koji uče o politici i gospodarstvu u školi. Važno je da kroz konkretne primjere nauče što znači uloga politike u svakodnevnom životu, koja je razina odgovornosti na tijelima izvršne vlasti i da vide što sve kroz naše mehanizme ali i mehanizme Europske unije možemo napraviti za naše građane – naglasila je Martinčević.

Nakon održane prezentacije učenici su se aktivno uključili u raspravu s konkretnim pitanjima te su nakon toga obišli Županijsku palaču i saznali sve o znamenitostima i posebnostima koje ona veže na sebe.

NAJČITANIJE NOVOSTI