Službeni internet portal Varaždinska županija

Učenici i učitelji Osnovne škole „Podrute“ posjetili partnersku školu u Sloveniji

OBJAVLJENO 23.05.2016.

U sklopu projekta The Bridge (Building Resources and Innovation to Develop Global Education) iz programa Erasmus+ učenici i učiteljice OŠ „Podrute“ boravili su u Sloveniji, zajedno s učenicima i učiteljima iz partnerskih škola iz Velike Britanije, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Španjolske, Francuske, Poljske i Italije.

U organizaciji OŠ Pivka, u četiri dana održane su razne radionice s ciljem poticanja čitanja i upoznavanja kulture drugih zemalja partnera projekta. Učenici su u radionicama pisali drevnim pismima, učili himne, izrađivali igračke i pripremali jela iz 11., 16. i 18.-tog stoljeća, izrađivali siluete poznatih ličnosti iz povijesti, uvježbali i pjevali europsku himnu Odu radosti na jezicima svih zemalja partnera, od drva su izrađivali zastave zemalja partnera, svirali su i plesali. Tijekom zadnje noći u Sloveniji imali su jedinstvenu priliku sudjelovati na događaju “Noć u knjižnici”, na kojem su učenici imali radionice povezane s poticanjem čitanja na temelju unaprijed pročitane knjige “Matilda” te su iskusili i kako je to spavati u školi na strunjačama.

Ovim projektom, koji se provodi od 1. rujna 2015. do 31. kolovoza 2018. godine, nastoji se povezati učenike i učitelje iz devet europskih zemalja te izgraditi nove „mostove“ između različitih regija. Svrha cijelog projekta je mobilnost učenika i nastavnika, promocija vlastite zemlje i kulture, razmjena iskustava te poticanje cijeloživotnog učenja. Sljedeći projektni susret učenika i učitelja je već u listopadu u Norveškoj.