Službeni internet portal Varaždinska županija

Obilježen Dan hrvatskih knjižnica, najboljim čitačima dodijeljene nagrade

OBJAVLJENO 11.11.2019.

Šestu godinu zaredom Varaždinska županija obilježava Dan hrvatskih knjižnica, pa su tako u na prigodnoj svečanosti u Županijskoj palači  proglašeni najčitatelji školskih knjižnica u školskoj godini 2018./2019.

Najčitatelje, učitelje, knjižničare te ravnatelje škola pozdravila je savjetnica župana Natalija Martinčević naznačivši pritom da se radi o lijepoj akciji koja je krenula prije šest .

- Cilj je da dodatno potaknemo djecu na čitanje, odnosno da to ne bude samo obavezna lektira već da djeca zaista uživaju u čitanju . Danas u ovoj svečanosti sudjeluje 76 učenika osnovnih i srednjih škola  koji su prema evidenciji knjižničara pročitali ukupno 2250 naslova. Zaista puno, a posebno mi je drago da je danas s nama i najmlađa čitateljica, Vida Gotal iz Ivanca, a svjesni smo da je čitanje sama baza obrazovanja. Kao što je već i poznato,  Varaždinska županije je predvodnik u obrazovanju, ukupno 53 posto našeg proračuna odlazi na obrazovne projekte. Pa tako  imamo 94 posto učenika koji pohađaju nastavu u jednoj smjeni, uveli smo besplatni prijevoz srednjoškolaca još u prvome mandatu župana Čačića, a prvi smo pokrenuli projekt učenja informatike, također se ponosimo s 940 učenika koji su uključeni u Centre izvrsnosti, s njima radi 156 mentora. Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su međunarodno priznati  projekt. 2016. godine postali smo Europska točka za darovite, a 2018. godine Europski centar za darovite, jedan od 25 u svijetu, a jedini u našoj državi. Besplatan obrok osigurali smo za 30 posto djece – naglasila je Martinčević te čestitala svim najčitateljima.

Svečanosti je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, a u okviru svečanosti prikazani je i prigodan filmić, dok je za najčitatelje organizirano je i prigodno druženje.

NAJČITANIJE NOVOSTI