Službeni internet portal Varaždinska županija

Nove kompetencije za gimnazijalce iz Ivanca i Labina

OBJAVLJENO 08.07.2016.

U Srednjoj školi Ivanec održan 3. sastanak radne skupine za izradu novih kurikuluma fakultativne nastave u sklopu europskog projekta Heureka – spoznajom do uspjeha

 -  Gimnazijski programi su općenito zastarjeli i usredotočeni na reprodukciju sadržaja, a ne na ishode učenja. Stoga smo uvođenjem inovativnih i suvremenih fakultativnih predmeta našim učenicima željeli ponuditi suvremenu nastavu kroz provedbu projekta Heureka- spoznajom do uspjeha, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – istaknula je mr. sc. Lidija Kozina, dipl.oec, ravnateljica Srednje škole Ivanec, na radnom sastanku za izradu novih kurikuluma fakultativne nastave, koji je održan u Srednjoj školi Ivanec, u četvrtak, 7. srpnja.

Zajedno s partnerom na projektu – Srednjom školom Mate Blažine iz Labina, kroz ovaj su projekt osmišljena četiri nova kurikuluma fakultativne nastave – statistika, eksperimentalna fizika, digitalna kartografija i razvoj mobilnih aplikacija, koji su predstavljeni na radnom sastanku.

Cilj ovog projekta, koji se provodi u sklopu operativnog programa - Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013., je uvođenje suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje.

- Kod naših učenika želimo poticati kreativno i istraživačko razmišljanje te im ponuditi konkretna, stručna i praktična znanja koja će im biti potrebna u njihovom daljnjem školovanju, ali i u profesionalnom životu. Stoga i ovi novi kurikulumi počivaju na istraživačkoj i projektnoj nastavi, na povezivanju znanja i korištenju suvremenih informacijskih tehnologija – naglasila je na prezentaciji ravnateljica Srednje škole Ivanec.

Novi kurikulumi i suvremeni pristup nastavi pobudili su veliko zanimanje učenika Srednje škole Ivanec i Srednje škole Mate Blažina u Labinu, koji će slijedeće školske godine imati priliku naučiti primjerice, kako koristiti GPS uređaj, kako izraditi rješenje za funkcionalnu mobilnu aplikaciju, ili kako prikupiti i pravilno tumačiti statističke podatke.

Zahvaljujući ovom projektu, čija je ukupna vrijednost 1.338.388,39 kuna, nabavljena je i nova, suvremena oprema za kabinete iz fizike, softverska podrška te druga nastavna pomagala koja će kroz rad u malim grupama već od slijedeće školske godine koristiti učenici ovih dviju srednjih škola. 

Na radnom sastanku nove su kurikulume predstavili Mihaela Maček, prof. (Digitalna kartografija), Marta Bregović Flegar, prof. (Eksperimentalna fizika), Davor Fodrek, prof. (Razvoj mobilnih aplikacija) i Marica Dolenec – Jurinić, prof. (Statistika), dok su nove nastavne materijale prezentirali –. dr. sc. Ivan Šulc sa zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, doc. dr. sc. Mihael Makek, s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, doc. dr. sc. Zlatko Stapić s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, te prof. dr. sc. Josip Matejaš sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.