Službeni internet portal Varaždinska županija

Josip Kelava iz 1. gimnazije Varaždin državni prvak iz informatike

OBJAVLJENO 22.03.2016.

Na 25. državnom natjecanju iz informatike „Infokup“, koje se od 15. do 18. ožujka ove godine održavalo u Primoštenu, učenik Prve gimnazije Varaždin Josip Kelava, pod mentorstvom profesora Vladimira Mikaca, uvjerljivo je pobijedio u kategoriji „algoritmi“ za učenike trećih razreda srednjih škola. U istoj kategoriji njegov je školski kolega Marin Kišić zauzeo drugo mjesto.

Inače, učenici su se natjecali u nekoliko kategorija - Logo, Primjena algoritama, Osnove informatike i Razvoj softvera, podijeljeni po uzrastu i razredima - od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Učenici iz Varaždinske županije briljirali su i u još nekoliko kategorija: druga su mjesta osvojili  Emanuel Tukač iz OŠ Breznički Hum u kategoriji Algoritmi za učenike 5. razreda osnovnih škola i Vedran Cifrek iz OŠ Novi Marof u kategoriji Algoritmi za učenike 7. razreda osnovnih škola. Rea Novak iz Prve gimnazije Varaždin osvojila je treće mjesto u kategoriji Osnove informatike, prvi i drugi razredi prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Učenici osnovnih škola koji postignu najbolje rezultate bit će pozvani na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu, koja će se održati 30. lipnja na Krku, dok će najbolji učenici srednjih škola biti pozvani na Hrvatsku informatičku olimpijadu, koja će se održati 2. travnja u Zagrebu.

Na ovom državnom natjecanju sudjelovalo je 160 učenika i 100 mentora iz cijele Hrvatske. Organizatori, uz Hrvatski savez informatičara, su bili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.