Službeni internet portal Varaždinska županija

Završila energetska obnova OŠ Veliki Bukovec: uloženo 5,4 milijuna kuna iz EU, Varaždinske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja

OBJAVLJENO 26.07.2018.

Učenici i djelatnici Osnovne škole Veliki Bukovec će zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU, kao i sredstvima Varaždinske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU od nove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima, a uz to će godišnje ostvarivati značajne uštede toplinske energije.

U srijedu, 25. srpnja, održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade OŠ Veliki Bukovec“, čija je ukupna vrijednost 5.463.319 kuna.

Od toga su 2.987.447,06 kuna ili 55,62 posto bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 –
Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Varaždinska županija je projekt financirala s 907.372,47 kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izdvojilo 1.427.718,62 kuna.

- U OŠ Veliki Bukovec uloženo je više od 5,4 milijuna kuna zahvaljujući EU projektu koji je pokrenula Varaždinska županija, osigurala novac za projektnu dokumentaciju, a potom ga i sufinancirala. Moram reći da je ovo jedan od zadnjih EU projekata koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU po starom modelu koji je bio uveden za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Model je predložen u zakonskom prijedlogu NS Reformisti od strane Natalije Martinčević. Nažalost, aktualna Vlada je taj model ukinula, a novoga još uvijek nema. Zahvaljujemo Ministarstvu regionalnoga razvoja, a ujedno se nadamo da će Vlada Andreja Plenkovića donijeti odluke o daljnjem praćenju EU projekata. Naime, ovime u Varaždinskoj županiji završava prvi val energetske obnove škola, ali se ulaganja nastavljaju ovoga ljeta. Krenut će radovi u pet škola za čiju smo energetsku obnovu već povukli 7,1 milijun kuna bespovratnih EU sredstava. S obzirom na izostanak podrške s državne razine, tih pet projekata ukupno vrijednih 13,3 milijuna kuna ćemo sufinancirati sami, jer ne možemo dopustiti da propadne već dobiveni EU novac – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

OŠ Veliki Bukovec je nakon OŠ Bednja i Srednje škole Novi Marof treća škola koja je energetski obnovljena bespovratnim EU sredstvima. U te tri škole je uloženo gotovo 9,3 milijuna kuna, od čega je gotovo 5 milijuna kuna bespovratnog EU novca, dok su Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osigurali 4,2 milijuna kuna.

U OŠ Veliki Bukovec su poboljšani uvjeti rada, ali će biti ostvarene i značajne uštede.

- Osim što je škola dobila lijepu i veselu fasadu, posebno je važno što će ostvarivati velike uštede na potrošnji električne energije i grijanja. Uštede toplinske energije za grijanje/hlađenje iznosit će 52,99 posto na godišnjoj razini u odnosu dosadašnju godišnju potrošnju. Osim toga, došlo je do povećanja udjela obnovljivih izvora energije za 49,73 posto, a uz to će doći do smanjenja emisija CO2 za 69,74 posto – rekla ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić.

Osim što je na školskoj zgradi zamijenjena vanjska stolarija i povećana toplinska zaštita ovojnice zgrade, ugrađen je novi, visokoučinkovit sustav grijanja, kao i fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

NAJČITANIJE NOVOSTI