Službeni internet portal Varaždinska županija

Druga Gimnazija Varaždin svečano proslavila desetu godinu rada i postojanja

OBJAVLJENO 21.04.2016.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu na svečan je način uz mnoštvo uzvanika obilježena 10. godišnjica rada i postojanja Druge gimnazije Varaždin. No, unatoč tome što škola djeluje tek relativno malen broj godina, može se svakako pohvaliti impresivnim rezultatima na kojoj bi joj mogle pozavidjeti škole i sa znatno dužim godinama djelovanja.

Na samom početku svečane sjednice zamjenik župana Varaždinske županije pohvalio je rad ove Gimnazije istaknuvši kako je ova škola krenula od samog početka, i iz ničeg zapravo napravila jako puno. – Naš obrazovni sustav temelji se na tri stupa – talentirani učenici, kvalitetni ravnatelji i profesori, te na kraju i osnivači, u ovom slučaju Varaždinska županija, koja brine o cijelom tom sustavu i konstantno ga nastoji poboljšavati, a Druga gimnazija Varaždin odlično se ukalupila u našu ideju obrazovanja. To svakako dokazuje i činjenicom da je imala već dvoje najboljih maturanata čitave Županije, a u tako kratkom roku djelovanja, i na tome im čestitam – naglasio je zamjenik župana Alen Kišić. Zamjenik župana također je naglasio kako su škole, uz kućni odgoj, pokazatelji kvalitete cjelokupnog društva.

Druga gimnazija Varaždin tako se množe pohvaliti brojim međunarodnim projektima i suradnjama sa školama drugih zemalja, od Albanije, Rumunjske, Slovenije, te mnogih drugih. Također, 2010. godine prvi uvode ruski jezik u obrazovni sustav, 2011. godine otvara se Sportska gimnazija, te na velika vrata počinju međunarodni projekti kojima profesori i učenici dobivaju nova, još kvalitetnija znanja, a 2012. godine, također prvi u Hrvatskoj, uvode slovenski jezik.

Kao važnu stepenicu u razvoju samo škole, ravnateljica Zdravka Grđan naglasila je suradnju u obrazovanju Rusije i Hrvatske pokrenutu 2015. godine. – Ljudski potencijali su naša snaga, a naš cilj je i dalje voditi prema učinkovitosti i uspješnosti, te na taj način osnaživati i samu lokalnu zajednicu – naglasila je pritom ravnateljica Zdravka Grđan.

Predstavnik Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, kao partner Druge gimnazije u mnogim projektima, naglasio je kako učenici ove škole imaju i pristojnost, samostalnost i vještine, a škola je za to velikim djelom zaslužna.  

Nakon uvodnih pozdrava i govora održan je bogat kulturno umjetnički program učenika Druge gimnazije Varaždin u kojem su imali prilike uživati svi uzvanici.

Također, samo obilježavanje održava se tijekom cijelog tjedna, od 18. do 22. travnja 2016. godine uz niz planiranih aktivnosti, među kojima su znanstvene, humanističke i sportske radionice, te pripremna utakmica za UEFA School Euro 2016 na koju ujedno odlaze sami učenici Druge gimnazije, dok će se zadnji dan, u petak, 22.travnja održati snimanje milenijske fotografije na sportskom igralištu same škole.

Podsjetimo, Druga gimnazija Varaždin je nastala kao pravni slijednik srednje škole pod nazivom Škola za dizajn, tekstil i odjeću, koja je djelovala do svibnja 2006. godine. U školskoj godini 2006./2007., po prvi puta su upisani učenici u prvi razred za gimnazijski program. Od samih početaka spomenuta škola uspješno djeluje s prepoznatljivim motom „Škola za budućnost“.

Na svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, ravnateljica HNK Varaždin Jasna Jakovljević, vlč. Damjan Koren u ime biskupa Josipa Mrzljaka, predstavnici FOI-a, predstavnici TTF-a, te brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola i bivši učenici Druge gimnazije Varaždi