23. Oct 2014.

Zadnja izmjena10:34:15 AM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Županijsko izborno povjerenstvo pozvalo građana da izađu na izbore za EU parlament

Županijsko izborno povjerenstvo pozvalo građana da izađu na izbore za EU parlament

E-mail Ispis PDF

0603-zip-1
0603-zip-2
0603-zip-3
-Ovo su prvi izbori takve vrste u Hrvatskoj i bit će malo drugačiji od onih na koje smo navikli. Riječ je o mješovitom sistemu izbora, gdje se glasa i za listu i za pojedinca. Također, novina je i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Pozivam građane da u što većem broju izađu na izbore –istaknula je danas Snježana Hrupek-Šabijan predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP), koje je povodom skorašnjeg održavanja prvih izbora predstavnika Hrvatske u Europski parlament, danas u Županijskoj palači održalo konferenciju za predstavnike medija.

Županijsko izborno povjerenstvo, u sastavu Snježana Hrupek-Šabijan, predsjednica, Igor Pavlic, zamjenik predsjednice, Zlatko Lodeta, Zdravko Pintarić, članovi te Dubravka Vinceković i Dijana Hofer, zamjenice članova, kao svoje prioritetnu zadaću označilo je imenovanje općinskih i gradskih izbornih povjerenstava.

Najkasnije 15 dana prije održavanja izbora, ŽIP mora imenovati biračke odbore a najkasnije 10 dana pred izbore odrediti i objaviti biračka mjesta. Uz to, ŽIP je odgovoran za zakonito provođenje izbora na biračkim mjestima, obavlja sve tehničke pripreme za obavljanje izbora na svom području, prema obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva  te prikuplja i zbraja rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području od općinskih i gradskih izbornih povjerenstava i dostavlja ih Državnom izbornom povjerenstvu.

Inače, izbori 12 članova EU parlamenta održat će se u nedjelju, 14. travnja, a članove parlamenta biraju hrvatski državljani i državljani druge države članice EU koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u RH, pod posebnim uvjetima. Pravo predlaganja kandidacijskih lista imaju političke stranke pojedinačno ili dvije i više političkih stranaka koje su  registrirane u RH i grupa birača, no da bi lista bila pravovaljana, potrebno je prikupiti 5 tisuća potpisa. Prijedlozi kandidacijskih lista moraju biti zaprimljeni u Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske do 18. ožujka u 24 sata. Nakon toga DIP u roku od 48 sati od isteka roka za predaju lista u svim dnevnim novinama i na javnoj televiziji objavljuje zbirnu listu pravovaljanih predloženih lista s imenima kandidata te je dostavlja sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Temeljni pravni okvir za raspisivanje izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske predstavlja Ugovor o pristupanju RH Europskoj uniji. Njime je određeno da Hrvatska, prije datuma pristupanja mora održati neposredne opće ad hoc izbore za Europski parlament. Mandat izabranih predstavnika trajat će do kraja mandatnog razdoblja Europskog parlamenta za razdoblje 2009.-2014.