23. Oct 2014.

Zadnja izmjena10:34:15 AM GMT

Nalazite se ovdje: Novosti Iz županije Dodjelom nagrada za životno djelo i nagrade "Marijan Zuber" otvorene Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

Dodjelom nagrada za životno djelo i nagrade "Marijan Zuber" otvorene Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

E-mail Ispis PDF

1605-hgs1
1605-hgs2
1605-hgs-3
1605-hgs-4
Svečanim otvorenjem u varaždinskom HNK započele su 55. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži . Uz prisustvo velikog broja djece i mladih otvorenju su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te mnogi nastavnici glazbene kulture i umjetnosti osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije. Obračajući se prisutnima zamjenik župana je naglasio važnost održavanja glazbenih svečanosti jer glazbena umjetnost spaja različite ljude i nacije.

-Ponosni smo što iz naše županije potječe veliki broj glazbenih virtuoza i stvaraoca koji su svojim glazbenim radom i izričajem doprinijeli stvaranju Varaždina i cijelog ovog kraja kao podneblja u kojem caruje vrhunska glazbena umjetnost - kazao je Pavleković.

Nakon govora zamjenika župana, dodijeljena su priznanja i nagrade. Učiteljica glazbene kulture Ružica Kapitan dobila je nagradu "Marijan Zuber", a maestro Vladimir Kranjčević je dobio nagradu je za životno djelo. -Zahvaljujem na ovoj važnoj nagradi koja mi je zagrijala dušu jer cijeli sam život posvetio glazbi i kulturi. Varaždin zauzima posebno mjesto u mom srcu jer sam kao dugogodišnji ravnatelj  baroknih večeri surađivao i družio se s mnogim glazbenim virtuozima iz cijelog svijeta. Vama mladima poručujem da brusite svoje glazbene talente, ali da istovremeno i uživate u glazbi - poručio je maestro.

Čestitke laureatima i organizatorima je uputio i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović koji je otvorio glazbene svečanosti uz poruku kako se nada da će glazbena kultura ovim svečanostima doživjeti još veći uspon te dobiti novi zamah.

Nakon svečanog otvorenja započelo je natjecanje u kojem će nastupiti 1580 pjevača u 38 zborova  koji će se natjecati u 9 različitih kategorija, a najzastupljeniji će biti zborovi upravo iz Varaždinske županije. Naime, čak njih pet će se natjecati u A kategoriji, za učenike od drugog do šestog razreda osnovne škole.

Pokrovitelji ovih 55. po redu glazbenih svečanosti su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske,Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, organizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin dok je izvršni organizator Glazbena škola u Varaždinu.