Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na županijskim cestama

OBJAVLJENO 21.09.2016.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se raspravljalo o sigurnosti u cestovnom prometu županije u razdoblju od siječnja do rujna ove godine te o nedavnoj najtragičnijoj prometnoj nesreći u Varaždinskoj županiji u posljednjih dvadeset godina, koju je skrivio mladi vozač, a smrtno su stradale četiri osobe.

Kako je  naglasio predsjednik Savjeta Branko Osonjački, u zadnje dvije godine Savjet se angažirao na iniciranju zahvata koji ne iziskuju prevelika sredstva, a odnosilo se to na pješačke prijelaze, osvjetljenje prijelaza i slično.

- Nažalost, uz sve zahvate posljednja nesreća dogodila se na cesti s optimalnim uvjetima vožnje. To upućuje da se radi o mladom, nesposobnom vozaču - rekao je Osonjački i zahvalio Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste na dosadašnjoj pomoći.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec istaknuo je kako je stanje sigurnosti u prvih osam mjeseci zadovoljavajuće.

- Imamo manje prometnih nesreća, ukupno 807. Pet je poginulih u osam mjeseci, nešto više je ozlijeđenih, ali ukupno smo zadovoljni. Bilo bi još zadovoljniji da se početkom devetog mjeseca nije dogodila prometna nesreća u Varaždin Bregu, najteža prometna nesreća u zadnjih dvadesetak godina na području PU varaždinske, u kojoj su četiri osobe smrtno stradale. Nesreća se dogodila zbog izuzetno grubog kršenja prometnih propisa mladog vozača od 18 godina kojem nisu bile dovoljne dvije prometne trake za njegov smjer kretanja u smjeru Novog Marofa nego je pretjecao po trećoj prometnoj traci koja je namijenjena za promet iz suprotnog smjera. U nepreglednom zavoju pokosio je motoriste. Dvoje je poginulo na mjestu nesreće, a dvoje je preminulo u bolnici – rekao je Posavec te dodao da treba djelovati prema mladim vozačima.

Sjednici Savjeta prisustvovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački i voditelj ispostave Hrvatskih cesta u Varaždinu Stjepan Marković.

NAJČITANIJE NOVOSTI