Službeni internet portal Varaždinska županija

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

OBJAVLJENO 22.09.2016.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2004. godine, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, uključile su se o obilježavanje, sudjelujući, zajedno sa djelatnicima nadležnih Centara za socijalnu skrb , Obiteljskim centrom Varaždin, djelatnicima Probacijskog ureda Varaždin, volonterima Tima za krizna stanja Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Općom bolnicom Varaždin, PU varaždinskom i članovima Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji, te nasilja nad ženama i kaznenopravne zaštite djece, u podjeli prigodnih letaka o problematici nasilja, popisu institucija koje pružaju pomoć žrtvama te u provođenju ankete o nasilju. Na taj se način informiralo i senzibiliziralo građane za probleme nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost. Provođenjem preventivnih akcija želi se osvijestiti javnost o problematici nasilja nad ženama, osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

NAJČITANIJE NOVOSTI