Službeni internet portal Varaždinska županija

Branki Makšan priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

OBJAVLJENO 14.10.2016.

Kišić: “Riječ o lijepoj tradiciji kojom se odaje priznanje ženama koje osim uobičajenog svog posla i obaveza kod kuće rade i za društvenu zajednicu“

Povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava svake godine 15. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je dodjela Javnog priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ kojeg tradicionalno provodi Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Naime, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već punih deset godina provodi spomenuti projekt te svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Svrha obilježavanja ovog dana jest senzibilizacija zajednice o ulozi žena sa sela kao i njihovom doprinosu društvenoj zajednici, koji je od iznimnog značaja, a nažalost, vrlo često se ne cijeni u potrebnoj mjeri.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je uz predsjednicu Povjerenstva dr.sc.Ninu Begičević Ređep nazočio svečanosti, tom je prilikom naglasio kako je Povjerenstvo jedno od najaktivnijih i najboljih povjerenstava, koje djeluje kao produžena ruka Županije.

– Mi želimo da ove vrijedne žene uđu u povijest Varaždinske županije. Ustvari, već je dosta njih ušlo u našu povijest i svake godine ćemo se truditi odavati priznanje tim ženama, uostalom, to je i UNESCO-va preporuka, jer je potrebno istaknuti one žene koje vrijede u zajednici - izjavio je Alen Kišić.

Među osam kandidatkinja i udruga koje su svojim radom i rezultatima ostavile trag u svojim sredinama nagradu je za ovu godinu ponijelaBranka Makšan, predsjednicaUdruge žena "Trnovečko srce", te kod ženskih organizacija Udruga žena Kelemen.

U pojašnjenju dodjele nagrade za Makšan je naglašeno da kontinuirano daje svoj doprinos poboljšanju kvalitete života na području Općine Trnovec Bartolovečki. Udruga "Trnovečko srce" osnovana je u cilju očuvanja i oživljavanja izrade svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta, očuvanja autohtonih djelatnosti te poticanje oživljavanja starih tradicijskih zanata kao kulturne baštine, a na području izvedbenih umjetnosti promicanja kulturno umjetničke djelatnosti kroz kulturno-umjetnički  (glazbeni i scenski) amaterizam, Branka Makšan iznimno se zalaže i daje maksimalan doprinos  i angažman za djelovanje i provedbu svih aktivnosti u okviru djelatnosti udruge.  Inače, predlagatelj nagrade za Branku Makšan bila je sama Općina Trnovec Bartolovečki.

Uz Makšan i Udrugu žena "Kelemen"zahvale za sudjelovanje su dobile i Biserka Vudrag, Josipa Fajfar, Snježana Košić, Marija Milak, Franciska Schubert i Biserka Hranić. Priznanja i zahvale podijelio jezamjenik župana Alen Kišić koji je još jednom na kraju naglasio da je riječ o lijepoj tradiciji kojom se odaje priznanje ženama koje osim uobičajenog svog posla i obaveza kod kuće rade i za društvenu zajednicukroz udruge i brojne projekte.

Svečanosti su prisustvovali i saborska zastupnica Božica Makar te načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Pogledajte video:

NAJČITANIJE NOVOSTI