Službeni internet portal Varaždinska županija

Antikorupcijsko povjerenstvo održalo 4. sjednicu

OBJAVLJENO 08.07.2014.

Nakon održane telefonske sjednice, 10. veljače, na kojoj je usvojeno Izvješće o radu Antikorupcijskog povjerenstva, jučer je u Županijskoj palači održana četvrta po redu sjednica Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije s ciljem prijedloga novih aktivnosti.

U materijalima koje su primili članovi Antikorupcijskog povjerenstva bile su sljedeće točke: Prihvaćanje Izvješća sa 2. sjednice i 3. (telefonske) sjednice Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije; dogovor oko načina rada i definiranje Programa rada Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije za 2014. godinu; donošenje Etičkog kodeksa Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije; razmatranje predstavke zaprimljene 12. prosinca 2013. i razno.

Nastavno na dogovor sa 2. sjednice, na kojem su svi prisutni članovi Antikorupcijskog povjerenstva, iznijeli svoje viđenje načina rada, predsjednica Povjerenstva Nadica Dreven Budinski iznijela je svoje viđenje načina rada.

- Smatram da bi rad Antikorupcijskog povjerenstva trebali strukturirati prema stručnim kompetencijama članova, na način da svaki član svojim doprinosom i stručnim znanjem da svoj doprinos radu. Na taj bi način odredili nositelje aktivnosti kao i rok provedbe, a sve sukladno postojećoj Odluci o osnivanje Antikorupcijskog povjerenstva kao i Akcijskom planu suzbijanja korupcije za razdoblje 2010.-2013. – istaknula je predsjednica Dreven Budinski te preložila da se organiziraju tribine, okrugli stolovi u gradovima Varaždinske županije i da se svaki član Povjerenstva, a budući da je struktura članova sastavljena od vijećnika, predstavnika sindikata, udruge i novinara, pripremi za neku temu koja bi se prezentirala prisutnima. Na taj bi način ostvarili svrhu i cilj osnivanja, a to je poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanja korupcije.

Inače, Varaždinska županija prepoznala je korupciju kao štetnu pojavu, te je sukladno Nacionalnom programu za suzbijanje korupcije 2006.-2008. ("Narodne novine" broj 39/2006) te odredbi "… pojačati mjere za stvaranje posebnih, lokalnim sredinama primjerenih tijela za sprečavanje i otkrivanje korupcije“, osnovala Antikorupcijsko povjerenstvo Varaždinske županije, koje je, kako je istaknula predsjednica Nadica Dreven Budinski, jedno od šest takvih povjerenstava osnovanih u Hrvatskoj.

NAJČITANIJE NOVOSTI